Primii 3 factori de care depinde sănătatea ta fizică

Salut! Îmi propun în câteva rânduri să îți prezint primii 3 factori de care depinde sănătatea ta fizică. Aceștia, dacă sunt prezenți în viața ta, te vor ajuta să fii mai sănătos decât majoritatea oamenilor.

Înainte de toate, vreau să fii conștient că, dacă reușești să citești ce scrie aici, ai în primul rând un corp. Înseamnă că ai ochi și creierul tău interpretează lumina care intră prin ei și o transformă în informație. Pare banal, dar, dacă ne oprim să ne gândim la modul în care funcționăm, rămânem de-a dreptul uluiți!

Cum funcționează ochii

Pentru început, să luăm doar ochiul ca exemplu. Dacă ții un deget la 20 cm în fața ochilor, poți alege să te uiți la el sau să privești ”pe lângă el” la kilometri distanță. În cazul acesta vei vedea două degete, deoarece cristalinul focalizează acum diferit. De unde crezi că s-au inspirat cei care au realizat obiectivul aparatului foto?!

Teoria cea mai acceptată privind perceperea culorilor este aceea că celulele cu conuri din retină captează 3 culori (fiecare celulă captând doar o singură culoare). Apoi, aceste celule transmit mai departe informația până la primii neuroni unde semnalul nervos este transmis prin procese chimice până la zona din creier responsabilă cu prelucrarea informațiilor de la ochi.

Iată o imagine simplificată a retinei văzută la microscop. Informația se transmite de la stânga la dreapta.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Retin%C4%83#/media/Fi%C8%99ier:Fig_retine.png

Ești conștient de cât de complex este organismul tău?

Sper că nu te-am plictisit! Probabil nu am vorbit nici 1% despre cât de minunat percepem ceea ce vedem în jurul nostru.

Înainte de a vedea care sunt primii 3 factori de care depinde sănătatea ta fizică, gândește-te că orice celulă din corpul tău funcționează la rândul ei ca un organism. Are piele (membrană), organe (organitele celulare) și un creier (nucleul).

Din păcate, noi oamenii, le luăm toate de-a gata, și rămânem, în multe privințe, ca un copil care crede că i se cuvine totul și că ceilalți trebuie să se conformeze dorințelor lui.

Modul în care funcționează organismul nostru este… este… nu pot descrie în cuvinte! Nu e de mirare că există biblioteci întregi despre corpul uman.

Reglajele tuturor proceselor din corpul nostru sunt atât de fine încât, dacă ar trebui să le controlăm în mod conștient, am muri în scurt timp. De acest lucru se ocupă un sistem al creierului de care ești inconștient (sistemul nervos vegetativ).

Există totuși multe lucruri pe care trebuie să le faci în mod conștient ca să trăiești. Trebuie să mănânci (subconștientul te ajută totuși prin senzația de foame), să bei apă (setea este un semnal de urgență deja), să te odihnești (nu doar când te simți obosit) să te miști (”senzația” de lenevie din păcate încă nu există) și alte lucruri.

Care sunt primii 3 factori?

Pe lângă lucrul care cred că este cel mai important în viața ta (vezi articolul Începe cu un vis), ceea ce determină viața unui om să dureze 20,30 sau 90 de ani este reprezentat de un cumul de factori care influențează în mod variabil longevitatea noastră.

Relațiile sociale

Conform unui studiu realizat de Universitatea Harvard și întinzându-se pe mai mult de 75 de ani, factorul cel mai important care determină longevitatea unei persoane este dat de……. relațiile pe care cineva le are în timpul vieții!

Dacă ai relații bune, ești mai fericit, mai relaxat, mai în pace cu ceilalți și cu tine însuți. Te superi mai rar (oamenii sunt cauza numărul 1 a probemelor), râzi mai mult, acționezi prioritizând beneficiile și așa mai departe.

Se pare că, dacă îngrijim de cel mai important organ al nostru, creierul, tot organismul are de câștigat. Deci, cel mai important factor este dat de starea de spirit pe care ne-o cultivăm de-a lungul vieții. Există suficiente dovezi științifice în această direcție.

Activitatea fizică

Al doilea factor, care este și cel mai important în ceea ce privește calitatea vieții noastre, este: activitatea fizică.

Activitatea fizică, diferită de exercițiul fizic (care reprezintă o mișcare realizată în scop recreativ) este dată de toate mișcările pe care le facem.

Deși o plimbare pe lângă un lac sau o tură cu bicicleta timp de 30 de minute pe zi sunt benefice sănătății noastre, acestea nu exprimă ideea de activitate fizică. Motivul pentru care bunicii noștri nu mergeau la sală și trăiau 80-90 de ani este acela că munceau din greu fizic.

Cum să îi spun eu bunicului meu să dea o tură cu bicicleta când el a prășit toată ziua? Încerc uneori să le explic persoanelor mai în vârstă că un exercițiu fizic recreativ le îmbunătățește starea de spirit și… nu apuc să termin că sunt întrerupt de celebra remarcă: ”Băi băiete! Când o să muncești și tu cât am muncit eu, atunci să-mi vorbești de exercițiu fizic!” Sincer, le cam dau dreptate.

Cu alte cuvinte, dacă faci o muncă utilă (cum e grădinăritul), faci și mișcare și ai și legume bio. Pentru ce să mergi într-o sală plină de oameni, unde oxigenul e puțin și mai dai și bani? … Eh… Sunt multe de spus aici! Îmi place să spun că despre activitatea fizică trebuie să vorbim mai puțin și să facem mai mult.

Alimentația

Știi vorba aia, ”Ești ceea ce mănânci!”? Indiferent că te gândești la o varză sau la un porc, științific vorbind, este adevărată. De ce? Deoarece fiecare celulă are o durată de viață, după care moare și este înlocuită. Cine furnizează noul material? Hrana! Se spune că în 7 ani te regenerezi complet. Deci ceea ce ești acum reprezintă cam ceea ce ai mâncat în ultimii 7 ani. Ai grijă deci la ceea ce pui în farfurie!

Deși mai sunt mulți alți factori, chiar foarte importanți, vreau să mă opresc aici. Dacă ai un psihic echilibrat, faci multă activitate fizică (și când zic multă, mă refer la multă) și încerci să mănânci mai sănătos, deja ești în top la nivel mondial în ceea ține de responsabilitatea ta pentru a-ți păstra organismul în cea mai bună stare de sănătate.

Tu cum ești în privința celor 3 factori?

Dacă vrei să știi și alți factori, care sunt în sfera ta de responsabilitate, și îți influențează sănătatea, urmărește blogul. Urmează să scriu mai multe articole.

BIBLIOGRAFIE:

Lasă-mi e-mailul și te voi anunța când voi scrie următorul articol!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *