Plăcerea și fericirea – Sunt același lucru?

Ce crezi? Plăcerea și fericirea sunt același lucru sau sunt două lucruri diferite?

Înainte de a cerceta acest lucru îți propun să citim împreună un dialog de acum 2000 de ani.

Într-o zi, s-a apropiat de Isus un om și l-a întrebat: Ce să fac ca să moștenesc viața veșnică?”

Isus i-a răspuns: „păzește poruncile lui Dumnezeu.”

„Care?” I-a zis el.

Și Isus i-a răspuns: „Să nu ucizi; să nu preacurvești; să nu furi; să nu faci o mărturisire mincionasă; să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta și să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.”

Tânărul i-a zis: „Toate aceste porunci le-am păzit cu grijă din tinerețea mea. Ce-mi mai lipsește?”

Isus s-a uitat țintă la el, l-a iubit și i-a zis: „Îți mai lipsește un singur lucru. dacă vrei să fii desăvârșit, du-te de vinde tot ce ai, dă la săraci, și vei avea o comoară în cer! Apoi vino și urmează-Mă.”

Când a auzit tânărul vorba aceasta, a plecat foarte întristat, pentru că avea multe avuții.

(Text preluat din Biblia cu traducere de către Dumitru Cornilescu, evanghelia lui Matei 19:15-22; și Marcu 10:17-22, cu ușoară parafrazare)

În zilele noastre

În timpurile noastre, dacă am adapta relatarea aceasta pentru domeniul sănătății, dialogul ar fi, probabil, următorul:

Într-o zi, s-a apropiat de Isus un om și l-a întrebat: „Ce să fac ca să fiu sănătos?”

Isus i-a răspuns: „Păzește legile sănătății.” (Vezi articolul acesta pentru a afla primii 3 factori cei mai importanți în privința sănătății tale)

„Care?” I-a zis el.

Și Isus i-a răspuns: „Să nu fumezi; să nu consumi alcool; să nu mănânci prea multe alimente de origine animală, să mănânci fructe, legume, cereale, nuci, leguminoase; să bei minim 2 litri de apă pe zi; să faci exercițiu fizic; să te odihnești suficient; să fii optimist și să te încrezi în Dumnezeu.”

Tânărul i-a zis: „Toate aceste legi le-am păzit cu grijă din tinerețea mea. Ce-mi mai lipsește?”

Isus s-a uitat țintă la el, l-a iubit și i-a zis: „Îți mai lipsește un singur lucuru. dacă vrei să fii sănătos, du-te acasă și înlătură din casa ta toate dulciurile pe care le ai, și vei fi fericit! Apoi vino și urmează-Mă.”

Când a auzit tânărul vorba aceasta, a plecat foarte întristat, pentru că acasă avea multe dulciuri.

Adevărata întrebare

Probabil te vei simți puțin ofensat de ultima frază cu dulciurile, dacă ești mare fan al lor (cum am fost și eu vreme îndelungată). Însă fiecare dintre noi avem puncte forte și puncte slabe.

De fapt, întrebarea pe care tânărul a pus-o lui Isus acum 2000 de ani a fost următoarea: „Cât pot să fac ce vreau eu și totuși să fiu mântuit?”

Iar întrebarea pe care tânărul i-ar pune-o lui Isus acum, în privința sănătății sale, ar fi următoarea: „Cât pot să fac ce vreau eu și totuși să fiu sănătos?

Conflictul generat de provocarea lui Isus în inima tânărului bogat este conflictul care va apare în inima fiecărui om care va dori, în mod sincer, să facă ceva bun cu viața lui.

Limita de dezvoltare a acestui om va fi dată de disponibilitatea lui de a sacrifica lucruri din viața lui, chiar unele la care n-ar fi crezut niciodată că ar trebui să renunțe.

De foarte multe ori, cei care fac educație în domeniul comportamentului sănătos de viețuire (stilul de viață), sunt priviți ca adevărați ucigași de fericire și de plăcere: „Iar a venit ăsta cu iarba lui?!”; „Dacă ar trebui să fac ce zici tu ar însemna să trăiesc ca o vacă!”; „Ca să fii sănătos nu trebuie să faci chiar totul la literă. Las-o mai moale!”

Deși acestea sunt unele din reacțile cele mai blânde la prezentarea unor principii de viață destul de echilibrate, atunci când subconștientul percepe un atac la adresa sursei sale de plăcere, reacția defensivă devine destul de violentă.

Care să fie motivul? – Plăcerea și fericirea

Adevărul este că Dumnezeu ne-a creat într-un mod atât de minunat. Suntem ființe atât de complexe. Printre toate darurile pe care El ni le-a dat, se numără plăcerea și fericirea. Ele nu sunt însă același lucru.

Conform lui Robert Lustig, în Business Insider (citat de gadgetreport.ro), plăcerea este stimulată de dopamină, transmisă în 5 receptori neuronali din sistemul limbic, alimentând dorința și motivația, iar fericirea este stimulată de serotonină, transmisă în 14 receptori neuronali din întregul creier.

Plăcerea poate da dependență, fericirea nu.

Plăcerea este doar pe termen scurt, fericirea pe termen lung.

Plăcerea o simți la nivel visceral (în corp), fericirea este un sentiment eteric (ceva cu densitate foarte mică, care se volatilizează în jurul nostru, caracter ceresc).

Plăcerea cere mereu mai mult, fericirea, la polul opus, inspiră altruismul, voluntariatul.

Plăcerea se experimentează atunci când efectele unui fenomen sunt îndreptate spre sine, fericirea este generată atunci când împărtășești ceva cu altcineva.

Plăcerea spune „Se simte bine. Vreau mai mult.”, fericirea spune „Se simte bine. Este suficient.

Prea multă plăcere generează adicție, prea puțină fericire generează depresie.

Plăcerea și fericirea sunt două daruri lăsate de Dumnezeu care se completează reciproc. Amândouă sunt necesare.

Excesul de plăcere va diminua fericirea, iar diminuarea fericirii va favoriza excesul de plăcere.

Folosirea lor echilibrată duce la o funcționare normală a acestui sistem. Folosirea lor într-un mod neechilibrat duce la adicție și depresie.

Cum se deteriorează acest mecanism?

Deoarece nu putem trăi fără plăcere, sistemul limbic al creierului va avea grijă să înregistreze orice lucru care îi satisface nevoia de dopamină. Același lucru se întâmplă și cu serotonina care ne face să ne simțim fericiți; aceasta se secretă prin activități care ne sunt benefice, și este greu să folosești lucruri dăunătoare pentru a fi fericit. Nu același lucru este valabil în dreptul plăcerii.

Din păcate, în ziua de azi, în lumea noastră, există tot mai multe variante pentru plăcere și tot mai puține pentru fericire.

Și nu numai că sunt tot mai multe dar sunt și tot mai dăunătoare pentru noi. Marea înșelăciune este că, pentru a-și satisface o nevoie vitală de dopamină, în absența unui factor bun și sănătos, sistemul limbic este dispus să facă un compromis, acceptând în felul acest un factor care are și componentă bună, și componentă dăunătoare.

De exemplu: componenta dintr-o țigară care stimulează plăcerea și pe care sistemul limbic o consideră utilă este nicotina; componenta negativă este reprezentată de restul substanțelor toxice pe care le introducem în noi.

Dacă n-ar fi nicotina în țigară, n-ar fi nimeni dispus să se afume fără nici-un beneficiu. Dacă ești fumător te provoc să iei o foaie de hârtie, să o rulezi, să-i dai foc, și să tragi fumul din ea. Doar glumeam! Nu fă așa ceva. Este extrem de periculos. Te poți alege cu arsuri destul de serioase. Totuși, pentru acea doză de nicotină, pentru plăcerea pe care o dă, oamenii sunt dispuși să accepte compromisul și să primească la pachet și restul substanțelor dăunătoare (pe care aproape orice fumător este conștient că nu sunt sănătoase).

 Oare care ar fi doza de nicotină pe care omul ar fi dispus s-o introducă în corp chiar trăgând fum dintr-o simplă foaie de hârtie?

Nu știu. Dar dacă destui oameni care folosesc droguri puternice mor de la supradoze, probabil și cei care sunt dependenți de droguri mai ușoare ar fi dispuși să-și riște viața cu o singură doză, dacă acest lucru ar fi posibil prin forma respectivă de dependență.

Surogatele de dopamină sunt atât de multe și cu efecte atât de diferite încât orice om poate fi prins, în proporții diferite sau pe o durată diferită de timp, de pericolul acesta.

Ce ar trebui să faci?

Pentru a fi sănătos și împlinit, este foarte bine să înțelegi cum funcționează propriul tău organism, ce sunt plăcerea și fericirea și care este responsabilitatea ta în direcția aceasta.

În privința plăcerii, dacă nu reușești să înțelegi de prima dată de ce un lucru nu este sănătos, ar fi bine întâi să-l refuzi, să cercetezi și să cauți plăceri care vor satisface nevoia de dopamină în mod sănătos.

Există o grămadă de lucruri sănătoase, fără efecte secundare, care dau plăcere. Trebuie doar să le cauți. Dacă vei căuta, vei găsi.

Nu știu (și nu cred) dacă putem înțelege totul. Personal, mă străduiesc să cercetez și să înțeleg, dar, acolo unde nu înțeleg de ce un lucru mi-ar face rău, mă încred în Dumnezeu și, prin credința că El îmi vrea binele, aleg să refuz un obicei nesănătos, chiar dacă pofta îmi cere acel lucru.

Este ca si în cazul unui copil. Îi spui că nu are voie să se suie pe casă, dar el vrea neapărat să se cațere pe vârful acoperișului. Nu înțelege că este periculos, dar va trebui să aibă încredere în părinții lui, deoarece aceștia îl iubesc, și urmăresc binele său.

Concluzii

Dragă cititorule, toate principiile sănătății sunt pentru binele tău, pentru plăcerea și fericirea ta.

Marea amăgire este să crezi că satisfăcându-ți pofta pentru plăcere vei fi fericit. Nu uita că sunt două lucruri diferite.

Plăcerea nu generează fericire. Este vorba, din punct de vedere biochimic, despre un alt mecanism al creierului.

Adicțiile, o amestecătură de plăcere și otravă, au capacitatea de a-ți ruina viața. Chiar una singură, micuță, dar îngăduită, poate crește și te poate controla până la ruină.

Acesta a fost cazul tânărului bogat care, lipsindu-i un singur lucru pentru a fi mântuit, a fost în cele din urmă năruit de plăcerea dată de materialism.

Dacă l-ai întreba pe Isus „Ce trebuie să fac ca să fiu mântuit, sănătos, fericit, împlinit?”, ce ți-ar răspunde?

Care este lucrul care știi că îți poate face rău și la care îți este cel mai greu să renunți? (Vezi și articolul acesta pentru a afla care este cel mai important lucru din viața ta)

BIBLIOGRAFIE:

  1. https://gadgetreport.ro/banii-n-aduc-fericirea-diferenta-dintre-placere-si-fericire-explicata-stiintific/
  2. https://dexonline.ro/definitie/eteric
Lasă-mi adresa de e-mail și te voi anunța când voi publica următorul articol!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *