Începe cu un vis – Cel mai important lucru din viața ta

Se spune că totul începe cu un vis.

Pentru citirea acestui articol îți recomand să fii undeva singur, fără zgomote, ca să te poți concentra și gândi la cum se pot aplica următoarele lucruri la viața ta.

Deci, să reluăm… Se spune că totul începe cu un vis.

Oamenii visează, de când sunt copii. Pe vremea copilăriei, obișnuiam cu toții să trăim fiecare zi bucurându-ne de ceea ce putea ea să ne ofere. Fiecare zi era o nouă zi plină de aventură, de descoperire. Ne imaginam că orice este realizabil; că putem zbura sau că suntem eroii planetei.

Ne imaginam, noi băieții, că salvăm un oraș din mâinile unui răufăcător, că vom cuceri cea mai frumoasă femeie din lume prin calitățile noastre unice și superioare.

Sau fetele, își imaginau că se vor căsători cu Făt Frumos, care va spăla mereu vasele și rufele, va mătura pe jos, va sta cu copiii și ele vor face carieră… Ăăăm… Poate am exagerat! Nu știu exact ce visau doamnele dar cert e că visau.

Ne imaginam lucruri mari, sau nimicuri pline de fantezie.

Apoi, auzeam glasul mamei care ne striga să venim mai repede la masă că se va răci supa cu găluște. Protejați de responsabilitatea lumii reale, trăiam sperând că vom rămâne pentru totdeauna copii.

Și timpul a trecut. Ne-am luat viața în mâini. Am început să ne luptăm cu lumea tangibilă, lumea de care copilul visător auzise de la părinți. Când vei fi mare fiule, va trebui să mergi și tu la muncă să-ți câștigi existența, să-ți întreții familia.”

Am început să muncim și să muncim. Ne-am dat seama că am avea nevoie de 25-26 de ore pe zi pentru a face măcar lucrurile minime, necesare unei vieți cât de cât satisfăcătoare.

În puținul timp care ne mai rămâne pentru noi, sorbim cuvinte pentru sufletul nostru din cărțile prăfuite din bibliotecă. Citim despre oameni mari. Oameni care au schimbat lumea.

Galileo Galilei și telescopul; Henri Coandă și avionul cu reacție; Nicola Tesla și curentul alternativ; Alexander Graham Bell și telefonul; Guglielmo Marconi și radioul; Alan Turing și calculatorul; Thomas Edison, Henry Ford, Martin Luther și mulți, mulți alții care au făcut posibil să avem lumea de astăzi, de care beneficiem cu toții.

Apoi închidem cartea, oftăm adânc, ne-aducem aminte că în dreptul nostru nu scrie mare lucru în istoria actuală și că, după ce nu vom mai fi, nu se va spune mare lucru despre ceea ce am lăsat în urmă.

De ce?

Să fie oare totul adevărat? Cu ce am greșit?

De ce unii schimbă lumea și alții doar trăiesc în ea?

Cât la sută din rezultatul vieții noastre este dat de talent, providență, destin și cât este dat de efort, perseverență, responsabilitate, organizare, prioritizare?

Care este partea lui Dumnezeu în acest proces și care este partea omului?

Ce au în comun oamenii care au avut un mare succes în viața lor și ce au în comun cei de care nu ai auzit niciodată și, poate, nici nu vei auzi vreodată?

Începe cu un vis

Se spune că totul începe cu un vis. Tot ceea ce oamenii au realizat în viața lor și care a dus la mari schimbări în lumea noastră, a fost mai întâi în mintea lor. A fost un gând care părea de nerealizat.

Oamenii aceștia doreau să scoată visul din mintea lor și să-l transforme în ceva palpabil. Am putea spune că doreau să materializeze visul lor dar nu știau cum.

De aceea, pentru a descoperi cum, toți acești oameni au dat greș. Au eșuat. Au încercat din nou, și au dat faliment într-un mod și mai grosolan. Unii au ajuns de râsul lumii, alții renegați de familii sau izolați de prieteni.

Noi vedem doar succesul lor dar, orice succes, este precedat de o multitudine de nereușite.

Oamenii aceștia nu s-au dat bătuți. Știau că toți cei dinaintea lor care au inventat ceva nou au făcut acest lucru fără a avea un model la dispoziție. Atunci au căutat și au tot căutat să vadă CUM se poate materializa gândul lor.

Și au reușit.

Viața de zi cu zi        

Stai seara și citești la lumina unui bec? Mulțumește-i lui Thomas Edison.

Ai posibilitatea să călătorești rapid și în siguranță cu mașina? Mulțumește-i lui Henry Ford.

În ultimul concediu ai fost cu avionul în altă țară, parcurgând mii de kilometri în câteva ore, în locul a câteva zile cu mașina sau a câtorva luni cu trăsura trasă de cai? Mulțumește-le fraților Wright.

De fapt, uită-te la tot ce ai prin casă sau tot ceea ce vezi în jurul tău și mulțumește celor care au făcut posibil acest lucru.

            Exercițiul 1    

Ai nevoie de o pauză. Du-te până la cea mai apropiată oglindă și privește-te timp de 10 secunde fără să spui nimic.

Apoi întreabă-l/o pe colegul/a” din fața ta:

  • ”Tu ce ai realizat în viața aceasta?”
  • ”Ți-ai folosit talentele la capacitatea lor maximă?”
  • ”Pentru ce trăiești? Pentru tine? Pentru satisfacerea propriilor pofte?”
  • ”Care este sensul vieții tale? Pentru ce ești astăzi în viață?”
  • „Ce ar trebui să faci ca să fii cu adevărat fericit?”
  • și ultima întrebare, cea mai importantă: ”Ce ai face în viață, dacă ai avea toate resursele necesare la dispoziție?”

Te rog să nu treci mai departe și să faci primul exercițiu.

O viață plină de succes vs O viață ratată

Care este diferența dintre oamenii care au avut succes și cei care și-au ratat viața?

Oamenii de succes AU ALES:

  • Să trăiască intenționat, nu pe pilot automat.
  • Să scoată maximul posibil de la circumstanțele dimprejurul lor sau chiar să la modifice.
  • Să prioritizeze; au înțeles că nu le pot face pe toate, de aceea toată viața au tot scos lucruri din viața lor pentru a introduce lucruri noi. Nu poți adăuga un lucru nou în viața ta decât dacă scoți mai întâi unul vechi.
  • Să învețe continuu. Casa se construiește cărămidă după cărămidă. La fel ne dezvoltăm și noi. Creierul este singurul organ care se dezvoltă toată viața și nu are limită de dezvoltare.
  • Să aibă grijă de ei (vezi articolul: Primii 3 factori de care depinde sănătatea ta fizică)
  • Să privească spre oameni care au o influență pozitivă asupra lor. Devii ceea ce privești. Tu ce lideri urmezi?
  • Să renunțe la relațiile toxice. Orice om are nevoie de viață socială, dar satisfacția în viață nu vine de la recunoașterea și aprecierea celor din jur.
  • Să lase o moștenire plină de valoare omenirii. O casă și câțiva bani nu sunt nici pe departe cea mai bună moștenire. Marea majoritate se ceartă când vine vorba de valorile materiale primite de la părinți.

Oamenii care și-au ratat viața AU ALES:

  • Să dea vina pe ceilalți pentru toate lucrurile rele din viața lor.
  • Să creadă că nu sunt capabili, că toată povestea aceasta cu succesul nu e pentru ei.
  • Să creadă că soluția vine mereu din exterior nu din interior. Nu e vorba de intervenția providenței ci de a aștepta ca alți oameni să le rezolve problemele.
  • Să creadă că Dumnezeu va face în locul lor ceea ce trebuie să facă ei.
  • Să încerce să facă ceva bun cu viața lor dar, când și-au dat seama că vor trebui să facă sacrificii, să simtă neplăcere și să depună un efort constant în fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare lună, în fiecare an, toată viața, s-au întors înapoi în propria zonă de confort, în zona uitată a anonimatului.
  • Să creadă că nu sunt inteligenți și că aceia care sunt se nasc astfel. Nu au înțeles că, doar dacă citești o carte pe săptămână în propriul domeniu, în câțiva ani ajungi unul din cei mai inteligenți oameni din țară în domeniul respectiv.
  • Să creadă că, după 20-30 de ani, începi să îmbătrânești încetul cu încetul, iar bătrânețea este o formă cruntă de decădere și rezultatul acestei degenerări.
  • Să asculte lucruri adevărate dar negative. Nu au știut niciodată că creierul lor este modelat de informațiile pe care le primește. Indiferent dacă sunt false sau adevărate, lucrurile negative au același efect asupra creierului dacă li se permite să poposească prin minte.
  • Să facă ce spune lumea că e bine și să nu facă ceea ce spune lumea că e rău.
  • Să depindă de acceptarea celor din jur pentru propria fericire.
  • Să alerge după bani, faimă, plăcere și să moară fără să ia ceva cu ei de pe această planetă.
  • Să uite că și ei au fost cândva copii și au visat, dar au devenit adulți și s-au mințit singuri că visele sunt pentru naivi.

Cel mai rău lucru din viața ta

Dragă cititorule; în ultima vreme, mi-am dat seama că cel mai rău lucru care poate exista în viața noastră este stagnarea.

Indiferent de situația vieții tale, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să rămâi același cu trecerea timpului. De fapt aceasta este doar o iluzie. Vei fi doar mai rău cu trecerea timpului. Stagnare nu există.

Cel mai bun lucru din viața ta

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru ca să ai o viață plină de satisfacție este să fii dispus să te schimbi continuu.

Vei face multe greșeli, vei dezamăgi oameni, te vei face de râs, dar vei ști că ești doar în procesul de a afla CUM să faci ca acel vis al tău să se materializeze în realitate.

Nu e nevoie să fii următorul Einstein.

De exemplu, dacă ești mamă și visul tău este să ai copii fericiți, care vor deveni oameni cu influență pozitivă asupra celorlalți, fă tot posibilul pentru ca influența ta să fie cea mai mare pentru ei. Faci lucrul cel mai important din lume.

            Exercițiul 2    

Închei cu un sfat. Așază pe o foaie de hârtie 10 din lucrurile pe care tu le consideri cele mai importante în propria viață. Apoi notează cât din timpul tău este dedicat fiecărui lucru din acea listă.

Îți vei da seama singur care va fi rezultatul vieții tale în funcție de direcția în care îțî canalizezi timpul și energia.

Te rog să faci și exercițiul 2.

            Se spune că totul începe cu un vis. Nu lăsa visul să rămână vis. Materializează-l în propria viață. Toți cei care au făcut astfel au făcut ceea ce poți face și tu acum.

Lasă-mi adresa de e-mail și te voi anunța când voi publica următorul articol!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *