Disclaimer: Înainte de toate, deoarece nu am competența de a prescrie medicamente, ceea ce urmează este o recomandare generală, dar care poate fi luată ca sfat și reper, deoarece derivă din experiența mea de asistent medical și din cercetarea proprie! Ea nu înlocuiește însă prescripția medicală.
Să începem!
Deoarece în ultima vreme am tot primit solicitări de a oferi un plan de refacere a deficitului de Vitamina B12, doresc să le vin în ajutor tuturor oamenilor care sunt în situația de a avea o carență.
Nu vreau să intru în detalii despre funcțiile vitaminei B12 ci doresc să amintesc câteva lucruri pe scurt și să trec direct la subiect.
Simptomele deficitului de Vitamina B12
În primul rând, Vitamina B12 are o importanță majoră în ceea ce privește funcționarea sistemului nervos. Carența ei determină apariția unor simptome, cum ar fi:
- oboseală cronică: deși dormim suficient (8-10 ore sau chiar 12 ore), ne trezim obosiți, tragem de noi toată ziua și căscăm pe toată durata ei;
- uităm mai mult și mai repede: dacă până acum erai eficient când citeai o carte, începi să nu mai reții atât de bine; nu mai știi unde îți pui cheile; ți se pare că trăiești numai în prezent;
- irascibilitate: devii mai nervos, îți pierzi repede răbdarea, ești mai morocănos;
- apatie: n-ai chef de nimic, nu mai ești eficient la locul de muncă;
- oboseală musculară: simți pur și simplu că nu mai ai puterea pe care o aveai altă dată;
- depresie: se poate ajunge, da, chiar până în acest punct!
Eu însumi am trecut prin unele simptome, așa că vă vorbesc din proprie experiență.
De unde iau Vitamina B12? Cine produce vitamina B12?
Ea este produsă de un anumit tip de bacterii. Acolo unde se găsesc aceste bacterii se găsește și vitamina B12. De aceea se mai numește și ”vitamina mizeriei”.
Multă vreme s-a făcut mare tam tam pe seama aceastei vitamine deoarece ea părea că demonstrează faptul că vegetarienii nu pot fi sănătoși deoarece Vitamina B12 se găsește numai în alimentele de origine animală.
Întrebarea vine spontană!
Cum se face că toate animalele carnivore își iau vitamina B12 din carnea altor animale, toate animalele erbivore conțin în tubul lor digestiv bacteriile care produc această vitamină, și omul este singurul organism viu complex care pare să fie obligat să mănânce alte viețuitoare pentru a-și procura o vitamină atât de indispensabilă???!
De unde și-au luat Vitamina B12 vegetarienii care nu au mai mâncat produse de origine animală de zeci de ani de zile, și care au în prezent o valoare normală în sânge??
De unde au Vitamina B12 în cantități normale oameni care nu au mâncat niciodată produse de origine animală sau au mâncat foarte puțin??
Nu îmi doresc să fiu prea provocator, însă, din ceea ce știința a descoperit până acum (și la capitolul acesta mai avem foarte multe lucruri de descoperit, ca și în alte capitole ale corpului uman) și din experiența mea, reies 2 adevăruri indiscutabile:
- Există destui vegetarieni care nu fac carență de vitamina B12!
- Există destui non-vegetarieni care fac carență de vitamina B12!
De ce se formează deficitul?
Deficitul apare din 2 cauze: lipsa de aport din exterior sau incapacitatea tubului digestiv de a o transporta și de a o absorbi.
Deoarece solurile sunt din ce în ce mai tratate, bacteriile care produceau Vitamina B12 sunt din ce în ce mai puține.
Probabil, vegetarienii fără deficit de Vitamina B12, și-au luat această vitamină din alimente mai puțin prelucrate, ”de la țară” să zicem, unde aceste bacterii încă mai sunt prezente sau produc și ei vitamina în tubul lor digestiv. Încă nu se știe cu siguranță.
În ceea ce privește absorția, în stomac există un factor intrinsec care înglobează și protejează vitamina B12 până la locul absorției în intestin. Afecțiunile stomacului cresc semnificativ riscul de a dezvolta un deficit. Dacă ai făcut gastrită și ai luat antiacide pe termen lung, sau dacă ai avut o intervenție chirurgicală la nivelul stomacului, este foarte probabil ca funcția factorului intrinsec să se fi pierdut și să trebuiască să ai în vedere corectarea deficitului de vitamina B12 tot restul vieții.
Ce trebuie să fac?
De fapt, ce-ar trebui să facem cu toții?
Foarte simplu!
Ar trebui să ne măsurăm nivelul de Vitamina B12 din sânge!
Indiferent că suntem sau nu vegetarieni, ar trebui să facem această analiză pentru a vedea cum stăm din acest punct de vedere!
Cu atât mai mult vegetarienii ar trebui să facă această analiză, deoarece riscul de deficit este mai mare în rândul lor.
Valorile de referință
La nivel global, părerile sunt împărțite. La noi în România, se consideră normală o valoare între aproximativ 200pg/mL și 770 pg/mL.
Însă, la o valoare de 210pg/mL, pot apare deja simptomele neurologice, ceea ce nu indică cu siguranță o bună funcționare a acestuia.
În Japonia și alte țări, se consideră deja carență, o valoare sub 500-550pg/mL și ajung să aibă un standard maxim de peste 1000pg/mL.
Deci ținta noastră ar trebui să fie între 500pg/mL și 1000pg/mL.
Cum corectez deficitul?
Există 2 căi: pe cale orală sau cu injecții intravenoase sau intramusculare.
Pe cale orală se pot lua pastile cu vitamina B12 de 1000mcg sau 5000mcg (de preferat forma metylcobalamină, decât ciancobalamină).
Deoarece oral se absoarbe foarte puțin (sau deloc), această posibilitate este preferabilă doar pentru întreținere, adică pentru a menține un anumit nivel în sânge. Este foarte greu să refaci un deficit prin pastile.
Se pot face injecții intramusculare cu vitamina B12 ciancobalamina 1000mcg (cu o eficiență de absorție de aproximativ 30%).
Se pot face injecții intramusculare sau intravenoase cu vitamina B12 hydroxocobalamina 1000mcg (cu o eficiență de absorție aproape dublă față de ciancobalamină).
Tratamentul injectabil este recomandat în cazul unui deficit, pentru a ajunge la o valoare de peste 500pg/mL.
Pe cutia cu fiole pe care o cumpărați, scrie tipul de vitamină B12 conținut (cian sau hiydroxo) și doza (mcg).
Cea mai frecventă formă întâlnită este ciancobalamina.
De unde pot cumpăra?
Din păcate, la noi în România, ca formă injectabilă, se găsește doar ciancobalamină la doze de 50mcg, ceea ce este foarte puțin. Ar trebui 20 de fiole pentru a ajunge la o doză administrată de 1000mcg (care nici aceasta nu este absorbită complet).
Motivul este probabil legat de faptul că încă se fac studii pe seama acestei vitamine și nu se cunoaște exact impactul ei asupra proceselor tumorale.
Din punctul meu de vedere, este o mare pagubă faptul că, în România, nu avem forme injectabile (în doze eficiente) la dispoziție. Practic nu prea avem mijloace de a reface deficitul de vitamina B12.
Cea mai bună variantă injectabilă pe care am găsit-o este cea hydroxocobalamină, care are o absorție dublă față de ciancobalamină. Am găsit pe Amazon.de o cutie de 10 fiole de 1ml cu doză de 1000mcg. De asemenea, dacă aveți cunoștințe prin alte țări (Italia, Spania, Franța, Germania) se găsesc cutii cu 5 fiole de ciancobalamină, fiecare a câte 1000mcg.
Țin să repet faptul că aveți nevoie să fiți în legătură cu un cadru medical, și să primiți recomandare medicală pentru a vă administra vitamina B12.
Schema pe care urmează să v-o prezint este o schemă pe care o puteți propune medicului dumneavoastră. De asemenea îl puteți întreba dacă este ok să vă procurați aceste medicamente din alte țări.
Schema de refacere a deficitului
- 1 fiolă 1000mcg ciancobalamina administrată intramuscular zilnic timp de o săptămână sau 1 fiolă la 2 zile timp de 2 săptămâni (a doua variantă fiind mai de dorit).
- 1 fiolă 1000mcg ciancobalamina IM (intramuscular) pe săptămână timp de o lună.
- 1 fiolă 1000mcg ciancobalamina IM / lună timp de un an.
- pauză 1 lună
- Repetare analiză Vitamina B12 din sânge.
- Dacă rezultatul arată valori normale (500-750pg/mL) se poate folosi o doză de întreținere cu 3-4 pastile de 1000mcg metylcobalamină pe săptămână sau cu o pastilă de 5000mcg/săptămână. Se va avea în vedere ca să nu se depășească valoarea din sânge de 1000pg/mL. Pentru a repeta analiza este necesară sistarea oricărei administrări timp de o lună pentru a fi siguri de un rezultat care reflectă în mod real cantitatea de Vitamina B12 pe care o avem în organism.
Dacă nivelul din sânge este sub 250pg/mL sau apropiat de această valoare, este recomandată urmărirea întregii scheme.
Dacă nivelul este între 300pg/mL și 400pg/mL se poate începe de la punctul 2.
Dacă nivelul este între 400pg/mL și 500pg/mL, se poate începe de la punctul 3.
Dacă nivelul este peste 500pg/mL se poate institui o formă de întreținere prin administrare orală, deși nu este neapărat necesar.
Dacă folosești forma hydroxocobalamină 1000mcg, se va aplica schema, dar fiecare etapă se va reduce la jumătate ca timp deoarece absorția față de ciancobalamină va fi aproape dublă.
Pentru o analiză mai detaliată, se poate verifica Acidul metilmalonic sau homocisteina din sânge. Acestea sunt mai precise dar mai scumpe.
Cam atât! Sper că ți-a fost de folos! 🙂
Dacă te interesează și alte aspecte ale sănătății tale, mai am și alte articole pe care le poți citi (primii 3 factori de care depinde sănătatea ta fizică sau dietele cu fructe și influența lor asupra glicemiei).